Allt var bättre förr heter det ju. Och så kan det kanske vara. Även om du tycker att mycket är bra mycket bättre nu än förr (tänk toaletter som spolar) så vet du att klassiska möbler håller högre kvalitet än billiga kopior från nutidens stormöbelvaruhus.

Det är något alldeles särskilt med en trämöbel som fortsatt står stadigt på vackert snidade ben. När den här typen av möbler ärvs kan de skickas vidare flera generationer framåt. De förblir fina för att det går så bra att renovera.

Renovera stolar från förr

Klassiska stolar kan vara underbara att inreda med. Äldre stolar för matsalsbord och vardagsrum har inte sällan fina inslag av mönster. De kan också ha former som känns mysiga. Men en äldre stol med en trasig dyna är ju inte attraktivt.

Gamla trästolar

Det fina med möbler som är gjorda av massivt trä är att de kan renoveras. När det inte rör sig om trämassa som har klistrats ihop går det att slipa för att sedan lacka och måla om. Sittdynor kan bytas ut och vips ser stolen som ny ut igen.

Väl tilltagna möbler som står stadigt

Många möbler från förr är mycket tyngre än de möbler som tillverkas idag. Å ena sidan kan man tycka att det är jobbigt med en möbel som är så besvärlig att flytta på. Samtidigt är det ju tyngden som gör möbeln så bekväm att använda.

I en tid då slit och släng inte var uppfunnet hade möblerna en helt annan konstruktion. De skulle ju användas många år framåt. Och konceptet har visat sig fungera för de klassiska möblerna hänger med. De är så pass populära att de auktioneras ut för dyra slantar till folk som förstår värdet.

Viktigt att renovera på rätt sätt

Men det finns en fara med renovering av äldre möbler och den är att renoveringen skadar material och design. Då det rör sig om en antik pjäs kan det ju också vara så att den förlorar sitt värde om delar byts ut eller slipas ner.

När det gäller en äldre möbel som inte kan användas som den är får man fatta ett beslut baserat på syftet med pjäsen. Om den bara ska stå och se fin ut kanske det inte behövs någon omfattande renovering.

Men för klassiska möbler som ska användas flitigt i vardagen är det kanske bättre att byta ut vissa delar. Då gäller det förstås att använda sig av kvalitetsmaterial så att möbeln fortsatt håller lika fin kvalitet.

Vem kan renovera gamla möbler?

Det finns finsnickare som är proffs på att ta hand om äldre möbler. De kan materialen och har känsla för hur man ska renovera utan att förlora det fina i ursprungsmöbeln. Idag är det enkelt att kommunicera med den här typen av hantverkare.

Det går ju att slänga iväg ett whatsapp med en bild på möbeln för att börja diskutera om det finns någon mening med att renovera den. Snickaren kan ge tips och förslag som hjälper dig att fatta rätt beslut.