Dörrarna i huset är riktigt gamla och det syns. Det är inte fint med fönsterrutor som fattas och lister som har slitits ned totalt. Men varför slänga ut och köpa nytt? Det kan bli riktigt fint att renovera och låta dörrarna bli hela och vackra igen. Eller så är det dags att köpa begagnade dörrar för att ändra hemmets karaktär…

Moderna dörrar är ofta tråkiga

Dörrarna från slutet av 1900-talet är inte alltid så spännande att se på. De är inte sällan helt utan mönster eller någon form av designinslag. I ett hus som är mycket äldre kan det egentligen verka märkligt att man någonsin kom på tanken att inreda med så personlighetslösa dörrar.

Men felet kan ganska lätt åtgärdas med byggnadsvård. Det finns nämligen företag som jobbar med att renovera äldre dörrar och sedan sälja dessa. På så vis kan huset återigen få trädörrar med inslag av fönster och annat som ger hemmet själ och historia.

Gammal dörr

Renovera befintliga dörrar

Nu kanske det finns äldre dörrar som är vackra på plats i hemmet. Men de ligger i en hög i källaren eftersom de sedan länge har ansetts vara otjänliga. Men ingen klarade av att bränna eller slänga dörrar som trots allt har så mycket historia.

Det är dags att plocka fram de gamla dörrarna och renovera! Med nya inslag av lister, nya handtag och kanske delar av glas kommer de gamla dörrarna att bli fina igen. De kan fästas med modern teknik så att de sitter perfekt i dörrkarmar.

Viktigt med helhetstänket

Då du vill byta moderna dörrar mot klassiska versioner är det viktigt att se helheten. Det blir antagligen nödvändigt att byta ut karmar och lister omkring dörren. Om inte kan det hela se lite märkligt ut.

En duktig snickare som jobbar med byggnadsvård kan ta en titt på den befintliga miljön och ge förslag på hur dörrarna kan renoveras eller bytas ut. Det är viktigt att förklara hur ni vill se ert hem. Det gör det lättare för hantverkaren att förstå vilken typ av dörr och dörrkarm som kommer att passa bäst.

Dörrar för framtiden

Att renovera och byta ut moderna dörrar till klassiska varianter är att tänka framåt. När dörrar är gjorda av kvalitetsmaterial håller de längre. Men det är förstås viktigt att veta hur man ska underhålla dörren så att den inte slits ut i förtid.

Dörrarna som passar in med resten av husets arkitektur är en investering i vacker boendemiljö. Stadiga och stabila material känns annorlunda och ger en alldeles unik boendemiljö. Det är ju inte sällan så att moderna produktioner försöker efterlikna de klassiska modellerna vad gäller design.

Byta ut alla dörrar eller inte…

Det här är en fråga om kostnad såväl som önskemål om stil och känsla. Men när det väl blir dags att uppdatera dörrar i hemmet kan det vara klokt att ta hand om samtliga. Det ger den där helhetskänslan som gör hemmet så gott. Det betyder inte att alla dörrarna måste se precis likadana ut men det kan vara klokt att sträva efter en linje som löper genom hemmets alla dörrposter.